100006103904837 https://www.facebook.com/gabrielaberbrova
Ceny energií a ceny nemovitostí

Ceny energií a ceny nemovitostí

Pády dodavatelů energií ještě více vynesly na světlo neblahou skutečnost. Zdražování energií se nelze vyhnout. Cena primární suroviny na burze vzrostla o desítky procent, do peněženky budou muset hlouběji sáhnout domácnosti i podniky. 

Proč zdražují energie

Ekonomika se po kovidových uzávěrech a omezení výroby vrací do normálu a podniky se snaží dohnat ztrátu a splnit závazky. Důsledkem je růst poptávky a velký objem odebírané energie. Zároveň se zdražily emisní povolenky, protože se ekonomiky snaží přejít na obnovitelné zdroje energie. Posledním důvodem je zájem na omezení dodávek zemního plynu z Ruska.

Jak přejít k jinému dodavateli

Odstoupit od smlouvy a přejít k jinému dodavateli můžete dle podmínek, které jsou definovány smlouvou. Pokud vám dodavatel oznámí zvýšení ceny, můžete odstoupit od smlouvy bez sankcí ve lhůtě nejpozději 10 dní před termínem začátku platnosti nové ceny.

Smlouvy o energiích za velkoobchodní ceny

Dodavatelé energií dnes nabízejí smlouvy s takzvanou velkoobchodní cenou. Cena je plovoucí a mění se podle růstu a poklesu cen na burze. Odběratel si pak nemůže být nikdy jistý měsíčními náklady na energie. Pokles na burze mu sice energie okamžitě zlevní, ale růst energií je naopak okamžitě zdraží. Predikce se kloní spíše k budoucímu růstu cen, proto takové znění smluv může být pro klienty rizikové. 

Jak je na tom vaše nemovitost?

Dnes se lidé dívají na energetickou náročnost svého domova více než kdy jindy. Zatímco účty za energie kupující před lety příliš neřešili, dnes je to jeden z klíčových ukazatelů při rozhodování. Pokud máte pocit, že vaše nemovitost patří k těm, které vás dnes či v budoucnu významně zatíží svými náklady na provoz, zvažte její prodej a koupi jiné, novější, menší, energeticky méně náročné nemovitosti. 

Jak takovou akci „kulový blesk“ provést, abyste prodali, z prodejní ceny financovali novou nemovitost a zároveň se jednoduše přestěhovali? S tím vám pomůže profesionální realitní makléř. Pokud o takové změně uvažujete, ozvěte se mi a můžeme společně probrat všechny možnosti.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 RAD PŘI PRODEJI NEMOVITOSTI

zpracováním osobních údajů